`
Ivanhoe Gallery

On a tight, compact terraced plot, the design sought to create a flexible family kitchen/dining room and gallery space to allow the client to stage art exhibitions that supports local artists in the area

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Ivanhoe Gallery

Project information

Client:
Private client
Location:
Camberwell, South London
Sector:
Residential

RECOGNITION

FEATURED IN

Project Details

A family of five wanted to continue living in Camberwell and required original design thinking to help them find a way to take the existing family home and maximise its potential for the long term. The result was a new side and rear, single-storey, brick extension to a Victorian terraced house. What made this brief particularly unique was the client’s desire to give local artists a platform by providing a gallery space. The retro-fitted property’s new kitchen and living area can now be quickly transformed into a gallery as a result of the innovative design principles applied.

This project provides a versatile and minimalistic living space while simultaneously creating a gallery within which to gather artistic minds and showcase pieces of artwork. The space is liveable and practical yet also features flourishes of creativity which suit the client and the brief beautifully. Hidden picture rails recessed within ceilings and carefully placed lighting allow the space to be quickly converted from a domestic kitchen and living area into a gallery space. On a typical Victorian terraced plot in London, the perception of space and light has been created by utilising the full width of the plot and continuing a simple palette of materials from inside to outside. The brief originated from a couple who wanted to continue their family life in London, and by maximising the living space available through creative design there is now room to grow within the property.

A family of five wanted to continue living in Camberwell and required original design thinking to help them find a way to take the existing family home and maximise its potential for the long term. The result was a new side and rear, single-storey, brick extension to a Victorian terraced house. What made this brief particularly unique was the client’s desire to give local artists a platform by providing a gallery space. The retro-fitted property’s new kitchen and living area can now be quickly transformed into a gallery as a result of the innovative design principles applied.

This project provides a versatile and minimalistic living space while simultaneously creating a gallery within which to gather artistic minds and showcase pieces of artwork. The space is liveable and practical yet also features flourishes of creativity which suit the client and the brief beautifully. Hidden picture rails recessed within ceilings and carefully placed lighting allow the space to be quickly converted from a domestic kitchen and living area into a gallery space. On a typical Victorian terraced plot in London, the perception of space and light has been created by utilising the full width of the plot and continuing a simple palette of materials from inside to outside. The brief originated from a couple who wanted to continue their family life in London, and by maximising the living space available through creative design there is now room to grow within the property.

No items found.

Our initial inspiration came from a range of sources including the brutalism of the Barbican Centre, Mediterranean courtyard gardens and the work of local architects in Peckham. Delve completely engaged in this somewhat diverse mood board; choosing materials such as the right bricks that suited a mix of pictures whilst looking warm but contemporary was a highlight of the process. As the room was to double as a gallery, details such as picture rails and lighting were extremely important. The team went well and truly beyond the call of duty to deliver the project (just!) in time for our first exhibition which opened on 1st June 2021 - a miracle given the challenges of last winter which included lockdown and Brexit

 , 

Ready to work together?

We are more than happy to discuss any project, any size, at any time